Proefnotities van stamgast Wesley Wesseling

Introductie Wesley

terug naar café

Proefnotitie Port Ellen 22 jaar - 43% - Signatory flesnr. 129 (van 312)

De achtste!
Dames en heren, hier ben ik weer eens met een proefnotitie van wederom een juweeltje. Deze dram heb ik genoten tijdens de stamtafelproeverij. Dit is elk jaar weer een proeverij waar je echt bij moet zijn. De meest prachtige drams komen hier voor je neus te staan. Ik noem een Glenglassaugh 1973, of een Tomatin uit 1968. En ja.....misschien is een Ardbeg uit 91 ook wel een prettige. De L&B zit volgepakt met genieters. Ik moet nu niet teveel reclame maken want dan zit het de volgende keer volgeboekt en is er geen plaats meer voor mij.
De whisky die ik eruit heb gepikt is een schitterende Port Ellen van 22 jaar oud. Een botteling van de onafhankelijke bottelaar Signatory. Een bedrijf dat al heel wat mooie bottelingen op zijn naam heeft staan. U weet wel, die mooie grote flessen met grote kurk. Echter, dit is een normale fles met turqouise etiket.
De fles is nr 129 van de 312, dat is dus geen fles die om de hoek bij de Gall en Gall staat. Het alcohol-percentage bedraagt 43% dus een gigantische alcoholklap hoef ik niet te verwachten.
De geur is in eerste instantie niet overweldigend. Dat wil zeggen, geen explosie of prikkel. Ik ruik een klein beetje turf, heel in de verte. Wel wat duidelijker naar voren komt een soort ziltige geur. Zoals zand ruikt als de vloed is verdwenen. En tussendoor komt er toch ook wel een citrusje naar binnen. Later met wat druppeltjes water wordt het wat rokeriger, wat zilter. Een mooie oude haven. Makkelijk te visualiseren.
De eerste slok gaat prettig naar binnen. De smaak is er meteen. Vrij vol en droog. Ook hier komt de haven terug. Je loopt tussen de boten op de kade. Beetje raar wat ik nu ga zeggen, maar: Ik proef de geur van teer. Tsjah! Eh.....goed. Ondanks de lichte droogte is de whisky ook wel wat olie-ig en een tikkeltje kruidig. De slokjes zijn heel vriendelijk maar stoer.
Met wat water komt er wat meer turf naar boven maar geeft verder niet veel verandering.
De afdronk is warm, rokerig en een klein beetje zoet. De turf blijft ook goed achter. En na een paar seconden proef je het hout, dat het wat een droge finish geeft.
Voor wie een licht zilte en licht rokerige whisky wil proberen is dit echt een aanrader. Niet te overweldigend en vriendelijk. Erg lekker!
 
Daar komtie weer:
Slainte!!!

Proefnotitie en verslag van het Whiskyweekend 17 en 18 januari 2009!

Om te beginnen: Degenen die geen plaatsje hebben kunnen bemachtigen voor 1 van de 4 sessies van het afgelopen whiskyweekend, lees het onderstaande niet. Dat kan namelijk voor een nog grotere teleurstelling zorgen.
 
Afgelopen 17 en 18 januari was het weer zover. De 2e editie van het whiskyweekend in whiskycafé L&B was een feit. Zaterdag en zondag stonden 2 sessies per dag op het programma. De eerste op zaterdag tussen 14:00 en 16:30 gevolgd door een sessie van 17:00 tot 19:30. De zondag had hetzelfde schema.
Ik had dit jaar wederom gekozen voor de 2e zaterdagsessie en kwam samen met mijn whiskymaatje Alex en nieuwkomers Wesseling senior en Jeroen om 17:00 aan. Vol verwachting kan ik zeggen, want de 1e editie was een groot succes.
Ik zal kort uitleggen hoe het werkte. Bij binnenkomst stonden Aleid en Léon al enthousiast klaar voor de ontvangst. Eerst jas ophangen, daarna het betaalmiddel (de L&B-tjes) in ontvangst nemen waarmee de whiskies kunnen worden "betaald" en.......de 1101e whisky nuttigen. Bij de vorige editie kregen we de 1001e en een jaar later zitten we dus over de 1100.
 
Proefnotitie Bunnahabhain 1997 cask strengt 
De 1101e is een Bunnahabhain van maarliefst 54.45% alcohol die van 1997 tot 2008 in een hogshead heeft mogen rijpen. Ik mag wel zeggen: een goeie binnenkomer. Wederom een prachtige fles met een eigen L&B etiket. Een prachtige goud-gele kleur. De geur is duidelijk ruig. Turf en zilt voeren de boventoon waaronder ook een zuurtje geroken kan worden. Echt een overweldigende geur. Heel vol en bij mensen met verkoudheid zullen de luchtwegen zeker "ontstoppen".
De smaak is ook echt heerlijk en goed te onderscheiden ondanks het hoge alcoholpercentage. Weer veel turf, maar nu ook wat grassig, en aarde. Ja, ik weet het, een leek die dit leest zou zeggen dat je dat toch niet voor je lol drinkt. Maar mensen die wat gevorderd zijn zullen precies weten wat ik bedoel en die smaak erg waarderen. De smaak is heel puur en heeft een mooie balans. Licht zoet is de "Bunna" ook wel. De smaak blijft na het doorslikken ook goed lang hangen waarbij de turf toch ook weer de boventoon voert. Voor mensen die het te sterk vinden doen een paar druppeltjes water wonderen. De smaak blijft vrijwel gelijk, alleen wordt het allemaal wat zoeter. En schrik niet van de kleur, die zal namelijk vertroebelen. Dat heeft met de filtratie te maken, maar daar zal ik verder niet op ingaan, want ik wil graag nog wat verder vertellen over de rest van de avond. De 1101e is in ieder geval weer een "must drink".
 
Goed, we waren dus binnen en de eerste al achter de kiezen. En wie waren er aanwezig? Firma van Wees, Bresser en Timmer, besnorde vriend Loek van International Marques en een nieuwkomer op het weekend: Whisky Import Nederland. We bekeken aandachtig het "menu" wat we kregen bij binnenkomst. En ja....dat is vermoeiend. Zoveel moois, zoveel te proeven. Best frustrerend maar toch hemels. Bij van Wees kon een Caperdonich uit 1972 geproefd worden (cask strength). Ook stonden er 2 whiskies uit India die eerlijk gezegd best lekker waren. Voornamelijk de peated versie van deze Amrut was prima. Whisky Import Nederland had een heerlijke Springbank en een 23 jaar oude Inchgower uit een sherry cask. Wat dacht u van 26 jaar oude Brora? Dat juweeltje kon bij Bresser en Timmer gehaald worden die overigens ook een mooie collectie Bruichladdich bij zich hadden. En Loek? Mr. International Marques had naast een prachtige Balvenie 30 als hoogtepunt een Glennfiddich 1972 Vintage bij zich. En deze paar whiskies waren er dus maar een paar van de ruim 70 die er geproefd konden worden. Goddelijk!
Dit 2e whiskyweekend was wederom een gigantisch succes. Heerlijk om iedereen zo enthousiast te zien. Zowel leveranciers en de gasten genoten duidelijk.
En Aleid en Léon natuurlijk ook. Zeker als het allemaal goed verloopt, het is natuurlijk niet niets om zoiets te organiseren.
Maarja, er hangt natuurlijk dan ook wel een plakaat van de "Scotch Single Malt Whisky Award 2008" aan de muur! Te verdiend voor woorden!
 
Was het nog maar vrijdag 16 januari............

_________________________________________________________________________________

Daar issie weeeeeeeeeer!!

Proefnotitie 6 (21 december 2008)
Miltonduff 37 jaar Gordon & McPhail

Als je zoals ik al een jaar of 10-11 in een whiskybar komt, ben je vast ook wel eens benieuwd wat de favoriete whisky van de eigenaar is. Meer dan 1100 whiskies, hoe kan je daar nou een favorietenlijst van maken? Toch heb ik de nummer 3 van Léon Elshoff mogen proeven voor de 6e proefnotitie. En waar hebben we het dan over? We hebben het over een Miltonduff van 37 jaar oud. Gebotteld door de jongens van Gordon & McPhail, die overigens veel andere leeftijden van Miltonduff botellen. De distillery ligt vlakbij Elgin in de Speyside met een jaarlijkse productie van meer dan 5 miljoen liter.
 
Nu het glas voor me: Een hele mooie donkergoude kleur komt uit een erg stijlvolle fles. Zo'n fles die mooi staat in de kast. Hij ruikt veelzijdig. Ik ruik duidelijk fruit met vanille. Maar wat ik ook ruik, ik weet niet of u die geur kent, is de geur van een toko. Zo'n beetje muffig kruidige lucht. Aziatisch zeg maar. Ik weet het, het ziet er niet uit als u dit leest, maar toch is het echt zo. Erg verassend en lekker.
Na mijn eerste slokje ontploft de smaak als een bom in mijn mond. Wat heerlijk. De smaak is geweldig vol. Rokerig, turf, fruit, aarde, noten, vanille, het is er allemaal. En dat alles gaat als een olie-ige substantie naar beneden. Niet te sterk want deze Miltonduff is een whisky van 40%. Erg soepel dus.
De afdronk is heel mooi lang waarbij toch die toko weer even bovenkomt. Een beetje bitter, rokerig en droog. Deze afdronk maakt dat deze whisky toch wel behoorlijk complex genoemd mag worden. Kan ook niet anders met deze leeftijd. Hij bleef nog lang bij me hangen, ook de volgende ochtend nog.  Ik denk dat we met z'n allen ook wel mogen concluderen dat dhr. Elshoff een goeie smaak heeft. Goh!! Verrassend!!
Heerlijke whisky!
 
Dames en heren, ik verheug me gigantisch op het whiskyweekend in de L&B op 17 en 18 januari. Geef u snel op, het gaat erg hard met de verkoop en geloof me, u wilt dit niet missen. Opgeven kan op www.whiskyweekend.nl
 
Tot de volgende keer,
Slainte, Wes.
 

Proefnotitie 5 (5 augustus 2008)
Tobermory 15 - Limited Edition
 
Mensen, wat is het lang geleden dat ik een proefnotitie heb geschreven. De laatste was na het zeer geslaagde whiskyweekend. Ik kan me herinneren dat het toen al vroeg donker was. Nu zijn we al goed op weg in de zomer. Gek om een proefnotitie over whisky te schrijven terwijl het buiten 33 graden is. In de zomer is het voor mij toch altijd wat lastiger om een keuze te maken. De ruige, stoere flessen laat ik toch wat vaker staan. In plaats daarvan drink ik wat zoetere en fruitigere whiskies.
En de whisky die daar eigenlijk wel bij past is de Tobermory 15, Limited Edition. De distillery staat op het eiland Mull. Ten westen van Oban. Het is het 4 na grootste eiland van Schotland. Tobermory is de hoofdstad van het eiland, misschien bekend door de kleurige huisjes aan de waterlijn. Maar genoeg Veronica Travel, de whisky:
Gek genoeg heeft deze whisky de eerste 14 jaar op het vaste land doorgebracht in Olorosso Sherryvaten van het González Byass-huis. Voor het laatste jaar is de whisky teruggebracht naar Mull. Wat meteen opvalt is de prachtige fles. Prachtig glaswerk gecombineerd met een simpel etiket. Daar hou ik van, niet teveel blahblah. De kleur is fantastisch. Mooi donker. Dit is duidelijk de invloed van de Olorosso-vaten. Het alcoholpercentage is 46,3%.
"Schenk maar in Léon!"

De geur die het glas uitkomt is redelijk ingewikkeld te noemen. Er is veel te ruiken namelijk. Wat de boventoon voert is de sherry. Maar tegelijkertijd ruikt het alsof ik in een snoepwinkel sta waar een klein brandje is geweest. Heel zoet en fruitachtig maar tegelijkertijd ook rokerig. Mooie combinatie lijkt mij.
De smaak bij de eerste slok doet ook veel sherry naar boven komen. Heerlijk droog en fruiterig met een vrij stevige body. Ook begeef ik me weer in de snoepwinkel qua smaak. Na wat meerdere slokjes komt er ook iets van kruiden naar boven, peperig. De balans is echt geweldig te noemen. De afdronk is lekker lang en vol. Het kruidige van de whisky blijft ook hier het langste over. Ik zou het geen beginners-whisky kunnen noemen want deze 15 jaar oude jongen is echt redelijk complex te noemen. Maar voor de geoefende "heerlijke smaaksensatieliefhebber" is dit zeker een whisky die je moet proberen.
 
Geniet van de zomer en tot de volgende keer.
Cheers, Wes.

Proefnotitie 4 (17 februari 2008):
L&B's 1001ste - Caol Ila 1999
 
Zaterdag 19 januari j.l. was het zover. Het eerste L&B whiskyweekend. Natuurlijk had ik me ingeschreven voor dit spannende festijn. Samen met mijn vaste whiskymaatje Alex kwamen we aan bij L&B voor de tweede sessie op de zaterdag. Vele enthousiaste mensen stonden buiten voor de deur. Dat waren de nagenieters van de eerste sessie die (jammer voor deze heren) plaats moesten maken voor de mensen van de 2e sessie.
Gezellige drukte in de kroeg. 4 whiskystandjes in 4 hoeken. Achter de bar waren International Marques en de Firma van Wees te vinden terwijl in de "zithoeken" Cadenhead en Bresser en Timmer te vinden waren. In de "Bourbonhoek" stond Robin Brilleman met zijn whiskylectuur. Onze jas werd netjes opgehangen door Aleid en we kregen ons betaalmiddel voor de avond. Pokerfiches als "L&B-tjes. En daarna...ja...daarna kregen we een binnenkomertje. L&B's 1001ste whisky. Een fantastische binnenkomer mag ik wel zeggen.
 
De 1001ste betreft een Caol Ila van 59.9%. Het bourbonvat ingegaan op 17-11-1999 en rechtstreeks de fles ingegoten op 17-09-2007. De fles heeft een prachtig etiket met als middelpunt een foto van Aleid en Léon.
De whisky heeft een echt Caol Ila kleurtje, lekker licht en blijft mooi aan de binnenkant van het glas hangen. Turf voert de geurinvasie aan die mijn neus binnenkomt als ik die het glas induw. Natuurlijk meteen gevolgd door ziltigheid en rokerigheid. De rook overheerst niet zodat de whisky soepel ruikt. Ik proost met Alex, Leon en Aleid en we nemen de eerste slok. Heerlijk, ik proef het eilandkarakter. Ziltigheid en sterk. Rokerig en vol. Echt zoals een Caol Ila hoort te zijn. In de verte proef ik een zoetje wat deze whisky echt heel aangenaam maakt. Na het doorslikken is het de zoetigheid die het langst blijft hangen. Mooi hoe zo'n whisky kan verschillen in geur, smaak en afdronk. Het grappige is dat je helemaal niet doorhebt dat deze whisky 59.9% alcohol bevat. Hij gaat erg soepel naar beneden. Heerlijk. Natuurlijk ook een paar druppeltjes water erbij. Dit haalt eigenlijk alleen de zoetigheid meer naar voren en krijgt de whisky ook een beetje een wat olie-ig karakter. Ook heel lekker, maar minder Caol Ila. Zonder water is de smaak stoerder en blijft de smaak langer hangen. Het begin van het whiskyweekend was voor ons ontzettend goed geslaagd. Wat een heerlijke whisky, echt de 1001ste waardig. Léon en Aleid mogen er echt trots op zijn.

En na dat prachtige begin bleef het de hele avond genieten van al het prachtige wat de diverse heren hadden meegenomen. Ik vond, en met mij vele anderen, dat dit een prachtig initiatief was en ik hoop dat het whiskyweekend zeker terug zal komen. Petje af.
 
Tot snel en blijf genieten.
Wes
 

Proefnotitie 3 (december 2007):
CLYNELISH 13 JAAR NC2  - Bottelaar Duncan Taylor 


In het noorden van Schotland, aan de oostkust in de plaats Brora ligt de Clynelish-distillery, opgericht in 1819. We kunnen de whisky die hier vandaan komt dus wel echt een Highland whisky noemen. De whisky die ik voor mijn derde proefnotitie heb geproefd komt echter niet rechtstreeks uit de distillery, maar is een onafhankelijke botteling van de jongens van Duncan Taylor. Om precies te zijn heb ik de "Duncan Taylor Clynelish 13Y NC2" geproefd. De eerste 3 woorden zijn duidelijk en 13Y staat natuurlijk voor de leeftijd. Maar waar staat NC2 nou toch voor? Dat zal ik u zeggen. NC2 staat voor "Non-chillfiltered" en "Non-Coloured". Kortom de whisky is zo puur mogelijk gehouden door niet de superkleine houtvezeltjes en andere "viezigheid" eruit te filteren die de whisky zijn karakter geven. En aan de kleur is ook niets gedaan.
Het ziet er ook licht uit, de whisky in mijn glas. Ik snuif een volle geur op. Niet scherp zoals je zou verwachten voor een kustwhisky, maar heel zacht en zoetig. Het maakt eerlijk gezegd niet veel indruk.
De smaak maakt veel goed. Hier proef ik toch weer een beetje de ziltigheid die ik gewend ben van een Clynelish. Zo heel stiekem op de achtergrond. Heerlijk! Een klein beetje citrus en zoetigheid proef ik ook. Wat ook naar voren komt is de olie-ige substantie van de whisky. Hij blijft prachtig aan je glas hangen en blijft lang in je mond achter. Dat is ook typisch Clynelish.
De afdronk is helaas dan toch weer wat minder. Alleen de citrus en zoetigheid blijft over, maar niet voor lang. De slok is echt snel verdwenen.
Ik ben echt een groot fan van Clynelish. Maar ik moet eerlijk zeggen dat deze botteling een beetje tegenvalt. De geur en afdronk zijn gewoon niet zoals het moet zijn. Dus slok nemen en niet doorslikken. Dan is het een heerlijke whisky!!
 
Fijne dagen en een prachtig whiskyvol 2008 toegewenst.

Proefnotitie 2:
BALVENIE 17 JAAR - SHERRY OAK

Mijn tweede proefnotitie gaat tot mijn grote vreugde weer over een whisky van een distilleerderij die hoog in mijn favorietenlijst staat, namelijk The Balvenie. Deze whisky komt van de bekende Grant-familie distilleerderijen, gelegen nabij het plaatsje Dufftown op maar een steenworp afstand van zijn grotere broer de "Glenfiddich Distillery". Zoals ik in mijn introductietekst al heb geschreven, ben ik aan whisky verslingerd geraakt door ooit een Balvenie 10 jaar "Founders Reserve" gedronken te hebben. De zachtheid, het fruitige, vanille, eigenlijk alles wat je doet denken aan lente zit in bijna elke Balvenie botteling.
 
Nu kreeg ik de "zware" taak om een proefnotitie te schrijven over de "Balvenie 17 - Sherry Oak" . Een nieuwe botteling waarbij de whisky heerlijk 17 jaar lang in een Olorosso sherryvat heeft gelegen, hetgeen je meteen ruikt als je het glas naar je neus brengt. Een warme sherrygeur prikkelt je neus. Ook de fruitigheid ontbreekt natuurlijk niet. Tikkeltje citrusvruchten....smakelijk. Maar heel stiekem komt er ook iets kruidigs naarboven. Niet helemaal te plaatsen, kortom, slokje nemen.
Wat meteen opvalt is dat de eerste slok droog aanvoelt. Heel duidelijk de invloeden van het sherryvat dus. 
Wat ik mooi vind aan een droge whisky, is dat de smaak dan extra naar voren komt. En wat proef ik dan bij deze whisky? Natuurlijk de vanille en citrus, de zoetigheid. Maar wat me het meest opvalt is dat de lichte hint van kruiden bij de geur, in de smaak heel sterk aanwezig is. Overheersend eigenlijk! Heel apart voor een Balvenie. Nootmuskaat, kaneel en zelfs een beetje peper komen naar boven. Erg interessant.
Drie druppeltjes water erbij. Immers, de toevoeging van een heel klein beetje water breekt de alcoholspiegel open. Het klinkt een beetje moeilijk, maar het is net alsof er een vliesje openbreekt en alle geuren en smaken die de whisky bevat willen ontsnappen en zich willen laten gelden.
Mijn drie druppeltjes water maken een behoorlijk verschil. De geur komt tot een explosie waarbij de fruitigheid de boventoon voert. Het slokje dat erop volgt is ook veel explosiever. Het wordt wat toegankelijker en zachter. Ook nu komt er meer fruit en zoetigheid naar voren en zijn de kruiden wat naar de achtergrond verdrongen. Het wordt iets meer "Balvenie".
De afdronk is één en al droge zoetigheid. Heel lekker. Balvenie heeft mij voor de zoveelste keer een glimlach op mijn gezicht bezorgd.
 
(Een tip voor alle mensen die hierdoor benieuwd zijn geworden: 18 november is er in whiskycafe L&B een proeverij verzorgd door Loek Fransen, "Mister International Marques". Daarbij zal er van hele bijzondere whiskies van de Grant familie genoten worden)
 
Tot de volgende keer,
Wesley Wesseling

 

Proefnotitie 1: 
CAOL ILA - 10 JAAR - VINTAGE BOTTELING - SIGNATORY

De eerste whisky die ik voor de proefnotitie geproefd heb is er gelijk één waar ik echt voor warm kan lopen. De "Caol Ila". En in dit geval hebben we het over een Signatory Vintage botteling. Deze onafhankelijke bottelaar heeft al heel wat smakelijke bottelingen op de markt gebracht, dus deze moest zeker geproefd worden. Zoals veel Islay whiskies is ook Caol Ila een vrij stevige whisky. Echter zeker niet steviger als bijvoorbeeld een Ardbeg of Laphroaig. Bijna zonder uitzondering komt er een stevige turf -en rokerige geur vanaf die ook duidelijk in de smaak terugkomt. Ook de ziltige invloeden zijn bij de meeste bottelingen wel aanwezig.
 
De 10 jaar oude Signatory Vintage botteling is voor mij nieuw dus ik was zeer benieuwd. De kleur is licht en de whisky blijft mooi aan het glas hangen, iets wat ik altijd wel fijn vind. Dan de geur (nose). Typisch Caol Ila. Duidelijk komt de turf en rook naar boven. Echter, mijn neus ontvangt niet de prikkelingen die ik normaal bij een Caol Ila wel heb. De volheid zit er wel duidelijk in en de zee is ook niet ver weg. Tikkie kruidig. Het is echt een milde Islay geur. Heel prettig.
De eerste slok geeft me echt het Caol Ila gevoel. De heerlijke turfrook proef je meteen. Het kruidige uit de geur is er een beetje en in de verte komt er zelfs wat zoetigheid naar boven. Het rolt heerlijk dik over de tong. Maar ook dit zonder de prikkelingen die er normaal in zitten. Toch krijg ik kippenvel en dat is voor mij het teken dat de whisky lekker is. Nadat de slok door mijn keelgat de diepte opzoekt blijft weer de turf lang in mijn mond hangen. Niks geen scherpe gevoelens in mijn keel. Het drinkt zó makkelijk weg voor een Caol Ila. Heel apart. Een klein beetje bitterheid is wat overgebleven is aan de afdronk en na een tiental seconden smacht ik naar de volgende slok.
Ik kan u vertellen, voor een Islay whisky was dit glas snel leeg.
 
Zoals ik eerder zei, hou je niet van de heftige prikkels van een Islay whisky maar ben je toch benieuwd naar de typische Islay smaak, is dit een hele leuke en fijne whisky om te drinken. Zacht, extreem zacht. Een blijvertje!
 
Tot de volgende "Proefnotitie", het zal mij benieuwen.