the whiskyproject


Nu verkrijgbaar in Whiskycafé L&B

 

whisky aan de dis

over whisky
en
het schenken van whisky aan tafel

 

 

(verschenen op 10 februari 2006)

Weeral een nieuw whiskyboek?  Ja, maar...

Uitgangspunt van dit boek is het degusteren van een goede single malt in een aangenaam kader. En wat is er aangenamer dan gezellig tafelen? Daarom werd er hier geopteerd om te streven naar een optimaal samen beleven van beide geneugten: een zoektocht naar welke single malt goed samen zou kunnen gaan met een specifiek gerecht.
Neen, helemaal nieuw is deze idee niet. Eigenlijk is het al een beetje trendy: whiskycoryfeeën en -goeroes raken het onderwerp al eens aan in al dan niet occasionele publicaties, gerenommeerde restaurants organiseren bij tijden een whiskydiner… en in het Schotse Edinburgh –of course– opende er in het voorjaar 2004 een restaurant dat zich geheel op whisky-bij-het-eten toelegt en een heuse whiskysommelier, die de klant met raad en daad bijstaat, in dienst heeft.
Wel nieuw, denk ik, is de bedoeling van dit boek om het bescheiden te houden.

Voor al wie van whisky en les belles choses houdt, is er, met zo’n 250 foto’s, gewerkt naar kijkplezier toe.
Voor wie relatief nieuw is in de wondere wereld van de whisky is er geprobeerd een zo volledig mogelijk beeld te schetsen en die basiskennis bijeen te brengen die de poort is tot de waardering van het distillaat en het ten volle ervan genieten.
Voor wie reeds into whisky is, is er, zoals gezegd, gezocht naar een aangenaam kader om een goede single malt te degusteren: een zoektocht naar welke single malt goed zou samengaan met een specifiek gerecht. Leitmotiv daarbij is bescheidenheid. Bescheiden in die zin dat de originele recepten gericht zijn op wat in de thuiskeuken, bij een feestelijke gelegenheid of puur om er zelf van te genieten, zonder al te veel kunstgrepen of heksentoeren kan bereid worden. Bescheiden omdat er vooral naar gestreefd werd om die whisky’s voor te stellen die voor elkeen betaalbaar blijven.

 

Uit de inhoud

About whisky:
  whisky in al zijn aspecten.

What’s in a name:
  over wat whisky is.
The making of whisky:
  over hoe whisky gemaakt wordt.
What makes the whisky:
  over wat de whisky maakt wat ze is.

Nosing and tasting:
  over hoe whisky geproefd wordt.
How to drink whisky:
  over hoe whisky gedronken wordt.
The whisky regions of Scotland:
  over waar er whisky gemaakt wordt.

Who makes the whisky:
  over wie er whisky maakt.

About whisky and food:
  de zoektocht naar een optimale beleving.
Serving whisky:
  over het schenken van whisky aan tafel.
Whisky and cigars.
  over wat een sigaar voor de whisky kan doen.

About matching whiskies:
  enige suggesties.
Voorgerechten.
Visgerechten.
Vleesgerechten.
Nagerechten.

Preview

      binnenwerk138.jpg (52636 bytes) binnenwerk137.gif (26614 bytes)       

 

whisky aan de dis
over whisky en het schenken van whisky aan tafel

> een origineel Nederlandstalig whiskyboek (formaat 24 x 17)
> meer dan 200 pagina's whiskyplezier 
> geïllustreerd met meer dan 250 foto's
> gelimiteerde editie (geen herdruk)
> prijs: 23€

 

Nu verkrijgbaar in Whiskycafé L&B